„Factory 4.0” – firme de renume mondial au dezbătut cu cercetătorii TUIASI viitorul Industriei 4.0 din România

Asociația „Digital Inovation Hub – Factory 4.0”, în care Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) este membru fondator, a fost co-organizator la cea de-a doua conferință internațională Factory 4.0, avându-l ca invitat special pe Henrik von Scheel, unul dintre cercetătorii care au pus bazele conceptuale ale noii revoluții industriale 4.0.

Evenimentul a avut loc în format hibrid, unde au avut loc prezentări, întâlniri și discuții față în față la Hotelul Marriott din București, cu transmitere live pe Internet și traducere simultană atât în limba română cât și în engleză. La manifestare au participat firme de renume mondial, promotori ai noilor tehnologii, precum și organizații profesionale din România. Au existat două expoziții cu echipamente de automatizare din portofoliul Industriei 4.0, una virtuală cu realitate augmentată 3D, precum și una în format caravană mobilă, în jurul cărora s-a discutat felul în care va arăta viitorul și cum ne vor influența noile tehnologii în viața de zi cu zi.

„Daca până acum 2 ani societatea, autoritățile și toate companiile încă mai planificau procesul de digitalizare, criza pandemică a accelerat ritmul astfel că digitalizarea s-a realizat de la sine pe alocuri. Exact același proces are loc și la nivelul fabricației de bunuri care este principalul domeniu de aplicație al conceptului de Industrie 4.0 sau, mai exact, a soluțiilor înglobate în acest concept. Aplicațiile bazate pe inteligența artificială, IoT, rețelele de senzori, roboții și multe alte soluții tehnice tind să devină standardul sistemelor de fabricație pentru companiile din industria de prelucrare. Furnizarea de soluții personalizate pentru o largă gamă de firme active în domenii industriale este o provocare continuă adresată grupurilor de cercetare din Universitatea Tehnică”
a declarat prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare de la TUIASI

Responses